+31 850 130 444 info@deltapak.nl

Viscositeit Regelen

mrt 11, 2019

Viscositeit Regelen

mrt 11, 2019

Waarom automatisch viscositeit regelen?

Viscositeit-, pH- en temperatuur-waarden beïnvloeden de eigenschappen van inkten, lijmen en coatings, en daardoor ook de overdracht en opbrengst ervan op het substraat. Door veranderingen in de omstandigheden en omgeving blijven de waarden ervan tijdens het productieproces niet automatisch constant. Het constant blijven ervan is wel heel belangrijk om de drukkwaliteit tijdens het gehele proces consistent te houden.

Ongeacht  welke markt (flexibele verpakkingen, papier, karton) of welk drukproces (flexo, diepdruk), er zijn op maat gemaakte automatische regelsystemen verkrijgbaar om deze waarden te meten en te regelen. Zo kan de hoeveelheid afval worden gereduceerd, stilstand worden vermeden en de winstgevendheid worden vergroot.

Waarop letten bij apparatuur:

  • Metting in de slang of vat
  • Automatische en manuele bediening
  • Zelfreiniging
  • Onderhousgevoeligheid

Geïnteresseerd in onze viscositeit regelaars?

 

Over viscositeit

Wat is viscositeit?

Viscositeit, ook bekend als stroperigheid, is een fysische materiaaleigenschap van een vloeistof. Zo is water een voorbeeld van een vloeistof met een lage viscositeit, honing een voorbeeld van een vloeistof met een hoge viscositeit. Vloeistoffen met een hoge viscositeit worden viskeus genoemd. Het vloeigedrag van stoffen wordt bestudeerd in de reologie.

Meeteenheid

Om de viscositeit uit te drukken, gebruikt men de eenheid pascal-seconde (Pa·s). Deze meeteenheid vervangt de gebruikelijke DIN of Ford cups, hoewel die in de praktijk nog steeds worden gebruikt. Enkele voorbeelden van de viscositeit van vloeistoffen: water (20 °C): 1,002 mPa·s; bloed: 10 mPa·s; glycerine: ca. 1000 mPa·s; pindakaas: 150 000 tot 250 000 mPa·s.

Invloed temperatuur

De viscositeit van een vloeistof is sterk afhankelijk van de temperatuur: Bij hogere temperaturen zijn veel vloeistoffen minder viskeus dan bij lagere temperaturen. Een hogere omgevingstemperatuur laat het het verdunningsmiddel echter versneld oplossen, waardoor de vloeistof viskeuzer wordt. Dit complex van factoren kan  automatisch geregeld worden.

Share This
Chat openen
1
Chat!
Scan de code
DELTAPAK Helpdesk
[NL] Hallo, mag ik, terwijl je wacht, alvast je naam, e-mail en het onderwerp van het bericht?
{ENG] Hello, please, let me have your name, e-mail and topic of this message, while you are waiting.